Potrebno je:
6 jaja
6 kašika brašna
6 kašika šećera
3 kašike kakaoa
700ml mleka
3 kašike brašna
2 kesice vanil šećera
3 kašike gustina
6 kašika šećera
250g margarina
200g čokolade za kuvanje
6 kašika brašna
6 kašika šećera
3 kašike kakaoa
700ml mleka
3 kašike brašna
2 kesice vanil šećera
3 kašike gustina
6 kašika šećera
250g margarina
200g čokolade za kuvanje
Priprema:
Jaja polupamo i odvojimo žumanca od belanaca. U sud sa žumancima dodamo polovinu pripremljenog šećera i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Mikserom izmutimo belanca, dodama preostali šećer i mutimo dok se šećer ne rastopi. Izmućena belanca dodamo u sud sa belancima i promešamo. Dodamo brašno, kakao i mešamo dok se sastojci ne sjedine. Testo preručimo u pravougaonu tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 20 minuta na 180 stepeni. U šerpu, na šporetu, sipamo polovinu pripremljenog mleka. Dodamo vanilin šećer, šećer i promešamo žicom za mućenje. U preostalo mleko u menzuri dodamo brašno, gustin i promešamo žicom za mućenje. Neprekidno mešajući u provrelo mleko sipamo sadržinu iz menzure. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta. U ohladjen fil dodamo margarin i mutimo mikserom. Izvadimo patišpanj iz tepsije i odstranimo papir. Sečemo patišpanj na dva jednaka dela. Prvu koru premažemo filom a na fil nanesemo prethodno istopljenu čokoladu na pari. Na čokoladu nanesemo fil a na fil stavimo drugu koru i premažemo filom. Na kolač nakesemo preostalu čokoladu.
Jaja polupamo i odvojimo žumanca od belanaca. U sud sa žumancima dodamo polovinu pripremljenog šećera i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Mikserom izmutimo belanca, dodama preostali šećer i mutimo dok se šećer ne rastopi. Izmućena belanca dodamo u sud sa belancima i promešamo. Dodamo brašno, kakao i mešamo dok se sastojci ne sjedine. Testo preručimo u pravougaonu tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 20 minuta na 180 stepeni. U šerpu, na šporetu, sipamo polovinu pripremljenog mleka. Dodamo vanilin šećer, šećer i promešamo žicom za mućenje. U preostalo mleko u menzuri dodamo brašno, gustin i promešamo žicom za mućenje. Neprekidno mešajući u provrelo mleko sipamo sadržinu iz menzure. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta. U ohladjen fil dodamo margarin i mutimo mikserom. Izvadimo patišpanj iz tepsije i odstranimo papir. Sečemo patišpanj na dva jednaka dela. Prvu koru premažemo filom a na fil nanesemo prethodno istopljenu čokoladu na pari. Na čokoladu nanesemo fil a na fil stavimo drugu koru i premažemo filom. Na kolač nakesemo preostalu čokoladu.
Recept poslala:
Lidija Mladenović
Bela Palanka http://www.kaufmax.rs/blog/category/kaufmax/recepti/posaljite_vas_recept/page/36/
Lidija Mladenović
Bela Palanka http://www.kaufmax.rs/blog/category/kaufmax/recepti/posaljite_vas_recept/page/36/